top of page
Search

REIKI: MISTIKA ILI NAUKA?

REIKI: MISTIKA ILI NAUKA?

Ne znam da li je u prirodi čoveka ili prosto nasleđe da ono što ne poznaje odmah okarakteriše kao neku mističnu pojavu.

Fizičar koji posmatra se trudi da sve mistične pojave razume, da pronađe neke zakonitosti. Mi i dalje ne znamo u potpunosti kako univerzum funkcioniše, dosta je pretpostavki, nismo čak sigurni ni da li je Pluton i dalje planeta, ali je sigurno da živimo na Zemlji.

Naučnici kao što su fizičari, biolozi itd. su dosta dobro raskrinkali mistične pojave kao što je npr. energija, svetlost, atom, organizam...Mana je ta da ono što nije vidljivo postaje mistično i da čovek veruje samo u ono što vidi. Plaši se onog što oseća, bez vidljive potvrde. To bih više pripisala strahu od nepoznatog i da će biti ugrožen.

Čovek je itekako sposoban da razume kompleksne pojave.

Pojam ENERGIJE je jedan od najprisutnijih u životu čoveka: svetlosna energija, električna energija, magnetna energija, toplotna energija, ATP energija (najmanja jedinica energije koja nastaje u Krebsovom ciklusu ishrane)...

U svakodnevici koristimo izraze kao što su: „Danas sam bez energije“, „Ova osoba je puna pozitivne energije“ „Jao, ovaj čovek je prepun negativne energije“, „Danas sam pun/a energije“...

Mi definitivno OSEĆAMO ENERGIJU kako svoju, tako i drugih ljudi. I ne samo ljudi, već energiju prirode, životinja... (svi znaju da mačke „upijaju negativnu energiju“, a psi su „pozitivna energija“).

OSEĆAMO, A NE PRIZNAJEMO? Mi smo stvarno kraljevi kontradiktornosti.

Često ljudi misle da moraš „Da veruješ“ u to pa će ti delovati.

 

Nego, hajde sada da pokušamo da shvatimo ENERGIJU I ENERGETSKO POLJE ČOVEKA iz ugla nauke.


ZAŠTO SPOMINJEM NAUKU I KAKVE VEZE IMA SA ENERGIJOM?


Prvih par decenija dvadesetog veka su bile veoma plodne u istraživanjima i mnogo naučnika se istaklo u proučavanju energetskog polja koje su povezali sa stanjem zdravlja u organizmu.

Max Planck je 1918. Godine dobio Nobelovu nagradu za istraživački rad, doneo je revolucionarnu hipotezu kojom je postavio temelje kvantne mehanike (poznatije kao fizike, mada nije u potpunosti prihvaćen termin od strane klasičnih fizičara).

Osnovni postulat je da SVAKI IZVOR ENERGIJE ZRAČI ENERGIJU U – KVANTIMA i SVE IMA SVOJU FREKVENCIJU I VIBRACIJU.

Kada je Anšatajn uverio Planka u svoju teoriju o fotonima i fotoefektu, njih dvojica su postali prijatelji, a to je dovelo do napretka u shvatanju energetskog polja čovekovog organizma:

u nama postoji mreža koju čine kvanti energije, poznati kao BIOFOTONI-- biološke svetlosne energije.

Zašto su oni važni?

BIOFOTONI regulišu kvantno- energetsko polje tela.

Ako se promeni frekvencija polja i dođe do njegove distorzije (iskrivljenja) usled raznih stresogenih faktora- nastaje bolest.

Ovo ćemo razmotriti neki drugi put, a sada ćemo reći da je nakon toga niz naučnika istraživao, analizirao i napravio niz ekeperimenata i aparata koji mere ljudsko energetsko polje.

Zanimljivo je da su zatim povezali istočnjačku medicinu i, zapravo, dokazali, postojanje protoka energije u čoveku kroz meridijane i centre energije, te je akupunktura ušla u  medicinsku praksu, kao i mnoge druge metode koje se baziraju na energiji (REIKI između ostalih).

Te decenije su zaista bile neverovatnih dostignuća. Mana je ta, da su istraživanja u oblasti hemije i farmacije uzela primat i da su uzele pobedu u odnosu na prirodnije načine lečenja.

Međutim, bez tih dostignuća, danas ne bi postojali ni rentgen aparati, ni magneti koji su zasnovani na upotrebi energija jako visokih frekvencija.


GDE SE TU UKLAPA REIKI?


Aparati su nešto opipljivo, i tokom jednog veka izrada vrhunskih  aparata za analizu i terapiju je napredovala, ali još uvek imaju svoja ograničenja.

20- ih godina 20-og veka su napravli aparat koji meri energetsko polje čoveka (auru). Radili su ekperiment sa klijentom i Reiki terapeutom koji kanališe energiju. Ustanovili su da tokom tretmana kada Reiki terapeut kanališe energiju na klijenta, najpre raste terapeutovo energetsko polje, a zatim klijentovo koje postaje i 1000 (hiljadu) puta jače u odnosu na jačinu polja koja je bila pre tretmana!

Aparatom koji detektuje energetske centre (ča-kre), oni se vide u raznim bojama. U trenutku kada ispitanik (koji je u ovom slučaju Reiki terapeut) počne da kanališe Reiki energiju, pojavljuje se zelena boja u njegovom polju!

Do sada mi nije poznato da li je neki aparat izmerio baš Reiki energiju, najverovatnije jer je jako visoka frekevencija i vibracija, ali iz svega ovoga zaključujemo da možemo meriti



Svako ko primi Reiki tretman i svaki Reiki praktičar će Vam reći da je to najlepše iskustvo, veoma prijatno, opuštajuće, energizujuće i potvrdiće mnoge dobre učinke Reiki energije.


Reiki energija je prirodna pojava, a kako je govorio Nikola Tesla:

„Ako ne možete da razumete nešto, posmatrajte prirodu i prirodne pojave, ona će vam dati jasan odgovor i inspiraciju.“

Da li možemo da zamislimo svet bez njegovog dela i učinka? Šta bi bilo da Nikola Tesla da je odbacio bilo kakvu vrstu istraživanja jer naprosto NIJE VEROVAO u ENERGIJU? Nije verovao, već je tražio načina da objasni.

Pojam verovanja ovde nema šta da traži, jer treba samo da nađemo način da OBJASNIMO.

 



 

 

 

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page